Αυστηρότεροι κανόνες ασφαλείας για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Κανόνες για την ασφαλή ενσωμάτωση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών - γνωστών ως drones - στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο θεσμοθετεί η ΕΕ. Σε αυτήν τη λογική, η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε αλλαγές στους ευρωπαϊκούς κανόνες ασφαλείας στην αεροπορία, που συμπεριλαμβάνουν βασικά μέτρα ασφαλείας και για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε βασικά μέτρα ασφαλείας για τα dronesΣήμερα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), που ζυγίζουν μέχρι 150 κιλά, υπόκεινται στους κανόνες της εθνικής νομοθεσίας κάθε κράτους - μέλους. Ωστόσο, τα διαφορετικά τεχνικά πρότυπα, πρότυπα ασφάλειας, πιστοποιητικά και κανόνες που υπάρχουν μεταξύ των χωρών, προκαλούν πονοκέφαλο τόσο στους χειριστές, όσο και στους κατασκευαστές των drones. 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν τη δημιουργία βασικών προδιαγραφών για τη λειτουργία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην ΕΕ, προκειμένου να διασφαλίσουν την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αλλά και την ασφαλή τους χρήση. 

“Η χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών γίνεται όλο και πιο συχνή στην καθημερινή μας ζωή, καθώς παρέχουν πολλές νέες δυνατότητες στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις τους. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι μπορούν να συμβούν και ατυχήματα”, δήλωσε ο εισηγητής της έκθεσης του ΕΚ Μαριαν Ζαν Μαρινέσκου (ΕΛΚ, Ρουμανία), μετά την ψηφοφορία στην επιτροπή.

Πρόσθεσε δε ότι, γι’ αυτό, η Επιτροπή στηρίζει τη δημιουργία κανόνων, που θα κάνουν υποχρεωτική την καταγραφή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία ζυγίζουν περισσότερο από 250 γραμμάρια, αλλά και την απόκτηση συγκεκριμένων ικανοτήτων, προκειμένου κάποιος να μπορεί να γίνει χειριστής. “Αυτοί οι κανόνες δεν επηρεάζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των drones που χρησιμοποιούνται σήμερα ως «παιχνίδια»”, πρόσθεσε. 

Το σκεπτικό
Το σκεπτικό των ευρωβουλευτών είναι ότι τα μικρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες δραστηριότητες, από τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο, μέχρι την έρευνα κα τον έλεγχο των συνόρων. Ωστόσο, μπορούν ταυτόχρονα να αποτελέσουν κίνδυνο για τα αεροπλάνα, αλλά και για την ιδιωτική ζωή των ανθρώπων.

Συνεπώς, στόχος είναι μια προσέγγιση, που θα λαμβάνει υπόψιν της τους κινδύνους, χωρίς τη δημιουργία περιττής γραφειοκρατίας για τη βιομηχανία. “Είτε πρόκειται για έναν αγρότη που ελέγχει τις καλλιέργειές του, μια εταιρεία ψυχαγωγίας που μαγνητοσκοπεί μια ροκ συναυλία ή εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που ελέγχουν την ασφάλεια των ηλεκτρικών καλωδίων, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες”, είναι η άποψη που διατυπώνεται εντός του Κοινοβουλίου.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η συνολική αγορά των drones μπορεί να προσεγγίσει τα €80 δις μέχρι το 2025. 

Στην Ελλάδα
Θυμίζουμε ότι κανόνες, που θα ρυθμίζουν την πτητική λειτουργία των drones, εισάγει ο κανονισμός που θέτει σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017 η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ). Ο Κανονισμός, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, καθορίζει όλη τη διαδικασία, όπως θέματα ασφαλείας πτήσεων, δικαιώματα, υποχρεώσεις, περιορισμοί και δυνατότητες, αλλά και θέματα ιδιωτικότητας, προστασίας δεδομένων, αστικής ευθύνης, προστασίας του πολίτη. Περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή των πτητικών λειτουργιών των Drones, από τις πιο απλές έως τις πιο σύνθετες. Μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι τα Drones, ανεξαρτήτως μεγέθους, θα καταγράφονται σε ειδικό μητρώο της ΥΠΑ και στη συνέχεια θα κατατίθενται τα στοιχεία διαδρομής τους, αν η πτήση τους πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 μέτρων από το χειριστή τους, αλλά και σε κάθε περίπτωση επαγγελματικής χρήσης. Με την εφαρμογή του Κανονισμού από 1/1/2017 προσδιορίζεται ο εναέριος χώρος, όπου απαγορεύεται η πτήση τους με ανάρτησή του στο διαδίκτυο για άμεση ενημέρωση των χειριστών των drones. 

(Πηγή: Περιοδικό ΣΕΠΕ - τεύχος 21 Νοεμβρίου 2016)

Powered by Bullraider.com
Η Ευρώπη θέλει να μειώσει τις διεθνείς εξαρτήσεις ...
11 Μαϊ 2021 13:19 - Παναγιώτης Φουντόπουλος

Η Ευρώπη θέλει να μειώσει τις διεθνείς εξαρτήσεις σε θέματα τεχνολογίας Αυξημένη εξάρτηση από διεθνείς παίκτες έχει η Ευρώπη σε μια σειρά κρίσιμων τεχνολογικών κλάδων, όπως οι ημιαγωγοί και το cloud. Με αυτό το δεδομένο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει δράση, ώστε να αποκτήσει αυτονομία σε κομβικές ψηφιακές τεχνολογίες και να μειώσει τις εξαρτήσεις της από ανταγωνιστικές αγορές, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Κίνα [ ... ]

Διαβάστε όλο το άρθρο
     

 

 

 

© 2013-2014 futurehome.gr - All Rights Reserved.