Υπό ψηφιακό μετασχηματισμό και το περιβάλλον εργασίας

Ραγδαίες αλλαγές στις εργασιακές συνθήκες έχει επιφέρει, ήδη, τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία, με τις εξελίξεις να αναμένεται εξίσου ραγδαίες και για το αμέσως προσεχές μέλλον. Μπορεί πριν από δεκαπέντε χρόνια το να στέλνει κανείς ένα email μέσω κινητού τηλεφώνου να αποτελούσε μια μάλλον φουτουριστική ιδέα, ωστόσο, σήμερα, οι εργαζόμενοι μπορούν να συνδεθούν με το γραφείο απ’ οπουδήποτε, ενώ κάποιος μπορεί να μπει και να βγει από μία συνάντηση με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς καν να μετακινηθεί από τη θέση του. Πώς λοιπόν η τεχνολογία του μέλλοντος θα επηρεάσει τον τρόπο που εργαζόμαστε, τα επόμενα χρόνια; Στην ερώτηση αυτή απαντά έρευνα της Regus. Από τις ολογραφικές συνεδριάσεις μέχρι τους ρομποτικούς συναδέλφους, η εταιρεία δίνει έξι προβλέψεις για το πώς μπορούν να αλλάξουν οι εργασιακές συνήθειες ελέω της τεχνολογίας.

Από τις ολογραφικές συνεδριάσεις μέχρι τους …ρομποτικούς συναδέλφους, η τεχνολογία αλλάζει το χώρο εργασίας, όπως τον ξέρουμεΗ έρευνα της εταιρείας προβλέπει ότι στο μέλλον θα μπορούμε να …φοράμε τους υπολογιστές μας. “Η γραμμή, που χωρίζει τα laptop, τα tablet και τα κινητά, θα γίνει ακόμη πιο θολή. Στο μέλλον, η συσκευή που θα κουβαλάμε θα φοριέται σαν ρολόι ή κολιέ και θα ξεδιπλώνει, όταν χρειάζεται να κάνουμε ένα τηλεφώνημα ή να στείλουμε ένα email. Και η μπαταρία θα φορτίζει με τη χρήση ηλιακής ενέργειας, έτσι δεν θα χρειάζεται καν να παραμένουμε κοντά σε πρίζα”, εκτιμά η Regus.

Στον εργασιακό χώρο του μέλλοντος δεν θα χρειάζεται καν να κοιτάζουμε οθόνες για να δουλεύουμε. Όπως τονίζει η εταιρεία, ήδη ερευνητές στο Massachusetts Institute of Technology έχουν αναπτύξει ένα πρωτότυπο, που ονομάζεται SixthSense. Πρόκειται για μια συσκευή που φοριέται και μετατρέπει τον κόσμο γύρω σου σε υπολογιστή. Θέλεις να γράψεις ένα email; Πρόβαλε ένα πληκτρολόγιο στον αέρα και άρχισε να πληκτρολογείς. Θέλεις να ψάξεις στο internet; Εμφανίζεται μπροστά σου μια οθόνη, στην οποία μπορείς να πλοηγηθείς με μικρά νεύματα.

Η ζωή με τα zettabytes
Η Regus προβλέπει, εξάλλου, ότι τα επόμενα χρόνια θα χρειαστεί να αποχαιρετίσουμε τα gigabytes και να βάλουμε στη ζωή μας τα zettabytes. Υπολογίζεται ότι, μέχρι το 2025, θα υπάρχουν 100 zettabytes δεδομένων αποθηκευμένα παγκοσμίως (αυτό σημαίνει 100 εξάκις εκατομμύρια bytes). Αρκετά για 36 δισεκατομμύρια χρόνια βίντεο HD.

Στο εργασιακό τοπίο του μέλλοντος - σύμφωνα με τη Regus - οι συνάδελφοί μας θα είναι …ολογραφικά άβαταρ. “Αντί να εμφανίζεται το πρόσωπo σου σε μια οθόνη υπολογιστή, όταν συνδέεσαι σε μια τηλεδιάσκεψη, ένα άβαταρ σου σε 3D θα εμφανίζεται κυριολεκτικά μέσα στο δωμάτιο. Υπάρχουν, ήδη, εταιρείες τεχνολογίας που δουλεύουν πάνω στην τεχνολογία ολογραφικής τηλεπαρουσίας, η οποία χρησιμοποιεί υπέρυθρες κάμερες για να δομήσει το ολόγραμμα 3D ενός χρήστη από απόσταση, ώστε να είναι δυνατές οι συσκέψεις πρόσωπο με πρόσωπο”, αναφέρουν οι αναλυτές.

Εάν αυτές οι υπέρυθρες κάμερες βρίσκονται σε κάθε δρόμο και κάθε κτήριο, ο χρήστης θα μπορεί ελεύθερα να εξερευνήσει ολόκληρες πόλεις ως ολογραφικό άβαταρ, χωρίς να αφήνει καθόλου την άνεση του σπιτιού του. “Θα μπορούσατε εύκολα να εργάζεστε και να κοινωνικοποιείστε σε πολλές διαφορετικές χώρες με το πάτημα ενός κουμπιού και έτσι το κοινωνικό και επαγγελματικό σας δίκτυο θα ήταν πραγματικά διεθνές”, σημειώνει ο μελέτη.

Τα ρομπότ
Τα ρομπότ θα χρησιμοποιούνται για πολλούς διοικητικούς ρόλους: θα απαντάνε τηλέφωνα, θα κλείνουν ταξίδια, θα παραγγέλνουν φαγητό, θα πληρώνουν λογαριασμούς και θα ισοσκελίζουν λογιστικά βιβλία. “Πέρα απ’ αυτό, θα μπορούσατε να έχετε ένα ρομπότ να σας κουρεύει το γρασίδι στο σπίτι ή ένα ψυγείο που προτείνει τι να μαγειρέψετε χρησιμοποιώντας τα υλικά που έχει μέσα. Επιπλέον, το αυτοκίνητο σας θα πηγαίνει στον αυτόματο, μέσω GPS - το μόνο που θα χρειάζεται να κάνετε είναι να εισάγετε τον προορισμό σας και να κάθεστε”, προσθέτει η Regus.

Η νέα τάση “δουλεύω απ’ όπου με βολεύει” θα επιτρέψει, τέλος, στους ανθρώπους να επιλέξουν το πώς, πότε και από που εργάζονται, γεγονός που μπορεί να τους κάνει πιο παραγωγικούς. Η British Telecom διαπίστωσε ότι οι ευέλικτα εργαζόμενοι υπάλληλοι της (που εργάζονται απ’ όπου επιλέξουν) είναι 20% πιο παραγωγικοί απ’ ότι οι συνάδελφοί τους στο γραφείο. Παίρνουν, επίσης, λιγότερες άδειες για λόγους υγείας και δηλώνουν μεγαλύτερη εργασιακή ικανοποίηση.

(Πηγή: Περδιοικό ΣΕΠΕ - τεύχος 31 Ιανουαρίου 2017)

Powered by Bullraider.com
Η Ευρώπη θέλει να μειώσει τις διεθνείς εξαρτήσεις ...
11 Μαϊ 2021 13:19 - Παναγιώτης Φουντόπουλος

Η Ευρώπη θέλει να μειώσει τις διεθνείς εξαρτήσεις σε θέματα τεχνολογίας Αυξημένη εξάρτηση από διεθνείς παίκτες έχει η Ευρώπη σε μια σειρά κρίσιμων τεχνολογικών κλάδων, όπως οι ημιαγωγοί και το cloud. Με αυτό το δεδομένο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει δράση, ώστε να αποκτήσει αυτονομία σε κομβικές ψηφιακές τεχνολογίες και να μειώσει τις εξαρτήσεις της από ανταγωνιστικές αγορές, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Κίνα [ ... ]

Διαβάστε όλο το άρθρο
     

 

 

 

© 2013-2014 futurehome.gr - All Rights Reserved.