250.000 μοναδικές εφαρμογές ΙοΤ θα υπάρχουν παγκόσμια μέχρι το 2020

 

Στην κοινή διαπίστωση ότι το Internet of Things αποτελεί το μέλλον της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας κατέληξαν οι συμμετέχοντες στο Internet of Things Conference, που διοργάνωσε η Boousias Conferences. Το συνέδριο για το Internet of Things (ΙοΤ) ανέδειξε τις προκλήσεις και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, που δημιουργεί για τις επιχειρήσεις και την οικονομία το Internet of Things, αναδεικνύοντας την κομβική σημασία του σχετικού οικοσυστήματος, που σταδιακά δημιουργείται.


Διάγραμμα 1. Οι τάσεις της βιομηχανίας Ψηφιακής Τεχνολογίας, Πηγή: EITO - ΣΕΠΕ ICT MARKET REPORT 2015, EITO σε συνεργασία με IDC, επεξεργασία ΣΕΠΕ, 2015

Το ΙοΤ εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατά 25% του κόστους συντήρησης παγίων των επιχειρήσεωνΚαταλύτη αλλαγής χαρακτήρισε το συνολικό οικοδόμημα του ΙοΤ ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), Μέλος ΔΣ του DIGITALEUROPE και Αντιπρόεδρος για την Ευρώπη του WITSA, κ. Γιάννης Σύρρος. Σε ομιλία του με θέμα "Οι Προοπτικές της αγοράς Ψηφιακής Τεχνολογίας", ο κ. Σύρρος υπογράμμισε την τεράστια συμβολή του ΙοΤ τόσο στον επιχειρηματικό κόσμο όσο και στην παγκόσμια οικονομία.

Επικαλούμενος τις υφιστάμενες διαθέσιμες έρευνες, ο κ. Σύρρος υπογράμμισε ότι το ΙοΤ μπορεί να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά $10-15 τρις. Τα οφέλη του οικοσυστήματος του ΙοΤ έχουν αρχίσει να εμπεδώνουν και οι ίδιες οι εταιρείες, με το 96% των ανώτερων στελεχών επιχειρήσεων σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν το IoT εντός της προσεχούς τριετίας, ενώ το 30% των C-level στελεχών εκτιμούν ότι θα δημιουργηθούν νέα έσοδα από τα υφιστάμενα προϊόντα και τις υπηρεσίες του οικοσυστήματος του ΙοΤ. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέλυσε ο κ. Σύρρος, ήδη το 94% των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι έχει δει οφέλη από τις επενδύσεις στο ΙοΤ, με το περίπου το 1/3 των εταιρειών να εκτιμά ότι το ΙοΤ θα έχει ακόμη πιο σημαντικό αντίκτυπο στην επιχειρηματική τους κουλτούρα την προσεχή 3ετία.

Μείωση κόστους
Σε όρους οικονομικών μεγεθών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε από το βήμα του συνεδρίου ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ το ΙοΤ αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση κατά 25% του κόστους συντήρησης των παγίων, ενώ προβλέπεται ότι θα μειώσει κατά 35% το downtime.

Τα στοιχεία των μελετών, που παρέθεσε ο ίδιος και τα οποία περιγράφουν το μέλλον του ΙοΤ, είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Για παράδειγμα, μέχρι το 2020 αναμένεται ότι η εγκατεστημένη βάση συσκευών ΙοΤ θα υπερβαίνει την εγκατεστημένη βάση των smartphones και tablets. Επιπλέον, αυτοματισμοί και συστήματα ελέγχου για το σπίτι αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 35% της εγκατεστημένης βάσης των καταναλωτικών συσκευών ΙοΤ έως το 2020. Συνολικά, έως το 2020 εκτιμάται ότι θα υπάρχουν περισσότερες από 250.000 μοναδικές εφαρμογές ΙοΤ, με τους κλάδους του λιανεμπορίου, της βιομηχανικής κατασκευής και των μεταφορών να έχουν ηγετικό ρόλο στη χρήση των εφαρμογών αυτών.

Το συνέδριο
Οι συμμετέχοντες στο Internet of Things Conference ανέλυσαν τις επικρατούσες τάσεις στο Internet of Things στην Ευρώπη και τον κόσμο, υπογράμμισαν την επίδραση του ΙοΤ στην καθημερινότητα, την κοινωνία, τις επιχειρήσεις, καθώς και τις δραματικές αλλαγές που μπορεί να επιφέρει σε ό,τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής. Επίσης, στη διάρκεια του συνεδρίου τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα που σχετίζονται δομικά με την αγορά ΙοΤ, όπως οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές που θα μπορέσουν να υποστηρίξουν έργα IoT σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθώς και συμβολή των νέων τεχνολογιών, όπως το 5G, στην επιτυχή υλοποίηση μεγάλης κλίμακας έργων IoT.

Σε άλλη ενότητα αναλύθηκαν οι οι πρακτικές, οι προκλήσεις και τα προβλήματα που ενδεχομένως πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου μια επιχείρηση να αξιοποιήσει πλήρως και με ασφάλεια τις ευκαιρίες που υπόσχεται το ΙοΤ.


Διάγραμμα 2. Η εξέλιξη του Internet of Things μέχρι το 2020, Πηγή: servicemax, επεξεργασία ΣΕΠΕ, 2015

 

(Πηγή: δικτυακό περιοδικό ΣΕΠΕ - τεύχος 22 Δεκεμβρίου 2015)

Powered by Bullraider.com
Η Ευρώπη θέλει να μειώσει τις διεθνείς εξαρτήσεις ...
11 Μαϊ 2021 13:19 - Παναγιώτης Φουντόπουλος

Η Ευρώπη θέλει να μειώσει τις διεθνείς εξαρτήσεις σε θέματα τεχνολογίας Αυξημένη εξάρτηση από διεθνείς παίκτες έχει η Ευρώπη σε μια σειρά κρίσιμων τεχνολογικών κλάδων, όπως οι ημιαγωγοί και το cloud. Με αυτό το δεδομένο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει δράση, ώστε να αποκτήσει αυτονομία σε κομβικές ψηφιακές τεχνολογίες και να μειώσει τις εξαρτήσεις της από ανταγωνιστικές αγορές, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Κίνα [ ... ]

Διαβάστε όλο το άρθρο
     

 

 

 

© 2013-2014 futurehome.gr - All Rights Reserved.