Στο 2% το ποσοστό της τηλεργασίας στην Ελλάδα

Τη λύση της τηλεργασίας, δηλαδή της παροχής υπηρεσιών από απόσταση, επιλέγουν όλο και περισσότεροι πολίτες ανά τον κόσμο, με την τεχνολογία να μετασχηματίζει ριζικά τον τρόπο, που οργανώνεται και παρέχεται η εργασία. Στην Ελλάδα, το 2% των απασχολουμένων, ηλικίας 15 έως 64 ετών, εργάζεται πλέον από το σπίτι (στοιχεία 2018). Συνολικά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Eurostat, το 2018, το 5,2% των απασχολουμένων, ηλικίας 15 έως 64 ετών, εργαζόταν συνήθως από το σπίτι. Το μερίδιο αυτό παραμένει σταθερό σε περίπου 5% την τελευταία δεκαετία, ωστόσο, κατά την ίδια περίοδο, το ποσοστό εκείνων που εργάζονται “μερικές φορές” από το σπίτι αυξήθηκε από 5,8% το 2008 σε 8,3% το 2018.

Το 2018, το 5,2% των απασχολουμένων, ηλικίας 15 έως 64 ετών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση εργαζόταν από το σπίτιΟι νέες τεχνολογίες και οι δυνατότητες που αυτές δημιουργούν για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, έχουν ως “παράπλευρη” συνέπεια ένα όλο και μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών να παρέχει, πλέον, την εργασία του από απόσταση, κάνοντας χρήση των σύγχρονων μέσων επικοινωνιών.

Το υψηλότερο ποσοστό τηλεργασίας στην Ε.Ε. έχει η Ολλανδία με το 14% των απασχολουμένων να εργάζονται συνήθως από το σπίτι τους, ενώ ακολουθεί η Φινλανδία με 13,3%, το Λουξεμβούργο με 11% και η Αυστρία με 10%. Στο άλλο άκρο της κλίμακας βρίσκονται χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, όπου τα ποσοστά εκείνων που τηλεργάζονται αγγίζουν μόλις το 0,3% και 0,4%. 

Μισθωτή εργασία
Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι στην Ε.Ε., οι αυτοαπασχολούμενοι εργάζονταν συνήθως από το σπίτι (18,5%) συχνότερα από τους μισθωτούς (3 %). Αυτό το μοντέλο ισχύει και για τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε., για τα οποία δημοσιοποίησε στοιχεία η Eurostat. Τα υψηλότερα ποσοστά που διαπιστώθηκαν, ήταν στη Φινλανδία, όπου περισσότερο από το 40% των αυτοαπασχολούμενων εργάζονται συνήθως από το σπίτι (46,4%), την Ολλανδία (44,5%) και την Αυστρία (43,6%).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι γυναίκες είναι εκείνες, οι οποίες πιο συχνά από τους άνδρες εργάζονται από το σπίτι. Το 2018, ένα ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό γυναικών εργαζόταν συνήθως από το σπίτι (5,5%) σε σχέση με τους άνδρες (5,0%). Αυτό συνέβαινε στα περισσότερα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με τις μεγαλύτερες διαφορές να εντοπίζονται στη Γαλλία (8,1% των γυναικών έναντι 5,2% των ανδρών), στο Λουξεμβούργο (12,5% των γυναικών έναντι το 9,8% των ανδρών) και στη Μάλτα (7,4% έναντι 4,7%).

Αντιθέτως, σε οκτώ κράτη-μέλη της Ε.Ε., η κατάσταση ήταν η αντίστροφη, με περισσότερους άνδρες να εργάζονται συνήθως από το σπίτι παρά γυναίκες. Τα υψηλότερα αντίστοιχα ποσοστά εντοπίζονται στην Ολλανδία (15,5% των ανδρών, έναντι 12,3% των γυναικών), τη Δανία (8,5% των ανδρών έναντι 7% των γυναικών) και την Ιρλανδία (7,2% των ανδρών και 5,7% των γυναικών). 

Ηλικιακές διαφορές
Οι ηλικιωμένοι - σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat - εργάζονται από το σπίτι τους συχνότερα από τα άτομα νεότερης ηλικίας, με το μερίδιο των ατόμων, που εργάζονται από το σπίτι, να αυξάνεται με την ηλικία. Στην Ε.Ε., μόνο το 1,8% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών δούλευε συνήθως από το σπίτι το 2018, έναντι 5% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 25-49 ετών και 6,4% μεταξύ 50-64 ετών. Το υψηλότερο ποσοστό των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών, που εργάζονταν συνήθως από το σπίτι, καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο (8,7%) και το αμέσως υψηλότερο στην Εσθονία (5,2%).

(Πηγή: Πρειοδικό ΣΕΠΕ - τεύχος 7 Φεβρουαρίου 2020)

Powered by Bullraider.com
2 στις 3 ελληνικές εταιρείες επενδύουν στην τεχνολ...
23 Apr 2020 10:42 - Παναγιώτης Φουντόπουλος

2 στις 3 ελληνικές εταιρείες επενδύουν στην τεχνολογία ως απάντηση στην κρίση Βαριά σκιά στις ελληνικές επιχειρήσεις ρίχνει, ήδη, η πανδημία του νέου κορωνοϊού, επηρεάζοντας κρίσιμους δείκτες, όπως οι πωλήσεις, η κερδοφορία, αλλά και το ηθικό των εργαζομένων. Πάντως, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών δηλώνει πως έχει ήδη επηρεαστεί από την εξάπλωση του κορωνοϊού, μόλις το 33% των προγραμματίζει ανα [ ... ]

Διαβάστε όλο το άρθρο
Στο 2% το ποσοστό της τηλεργασίας στην Ελλάδα...
11 Feb 2020 11:52 - Παναγιώτης Φουντόπουλος

Στο 2% το ποσοστό της τηλεργασίας στην Ελλάδα Τη λύση της τηλεργασίας, δηλαδή της παροχής υπηρεσιών από απόσταση, επιλέγουν όλο και περισσότεροι πολίτες ανά τον κόσμο, με την τεχνολογία να μετασχηματίζει ριζικά τον τρόπο, που οργανώνεται και παρέχεται η εργασία. Στην Ελλάδα, το 2% των απασχολουμένων, ηλικίας 15 έως 64 ετών, εργάζεται πλέον από το σπίτι (στοιχεία 2018). Συνολικά, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα  [ ... ]

Διαβάστε όλο το άρθρο
Οι Έλληνες επιδοκιμάζουν τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό...
23 Apr 2020 10:34 - Παναγιώτης Φουντόπουλος

Οι Έλληνες επιδοκιμάζουν τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης Περισσότερο ψηφιακό κράτος ζητούν οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από τις δράσεις για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό τμήματος της δημόσιας διοίκησης, που “έτρεξαν” στη χώρα μας εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Οι Έλληνες πολίτες επιδοκιμάζουν ψηφιακές ευκολίες, όπως η  [ ... ]

Διαβάστε όλο το άρθρο
Ρομποτική, drones και αισθητήρες καταλύτες για την...
04 Feb 2020 15:59 - Παναγιώτης Φουντόπουλος

Ρομποτική, drones και αισθητήρες καταλύτες για την αγροτική παραγωγή Μπορεί η επένδυση σε νέες τεχνολογίες στον αγροτικό τομέα να έχει καθυστερήσει σε σχέση με άλλους τομείς, αλλά πλέον και ο τομέας της γεωργίας φαίνεται πως οδεύει ολοταχώς προς την 4η βιομηχανική επανάσταση. Ήδη, η τεχνητή νοημοσύνη, το Internet of Things, το blockchain και άλλες ψηφιακές τεχνολογίες, αξιοποιούνται πλέον στην αγροτική παραγωγή, παρέχοντ [ ... ]

Διαβάστε όλο το άρθρο
Other Articles
     

 

 

 

© 2013-2014 futurehome.gr - All Rights Reserved.