Cloud και AI, μονόδρομος για τις τράπεζες στην post COVID-19 εποχή

“Αυξήστε την υιοθέτηση cloud και τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία δεν θα υιοθετήσουν λύσεις, που θα βασίζονται στο Cloud και την Τεχνητή Νοημοσύνη και δεν θα αξιοποιήσουν τις αλλαγές, που φέρνει το 5G και τα ψηφιακά νομίσματα, κινδυνεύουν να μείνουν πίσω”. Τα παραπάνω διαπιστώνει μελέτη της PwC “Securing your tomorrow, today - The future of financial”, η οποία περιγράφει τον ρόλο του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος στην post COVID-19 εποχή.

Η ψηφιοποίηση φέρνει τις τράπεζες ενόψει μοναδικών, στα χρονικά, αλλαγών - Η πανδημία ενισχύει το ρόλο των ψηφιακών παικτώνΉδη, τα ιδρύματα παγκοσμίως, υπό την πίεση της πανδημίας, έκαναν μεγάλα βήματα προς την περαιτέρω ψηφιοποίηση των διαδικασιών και των λειτουργιών τους. Μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια έγιναν καινοτομίες και αλλαγές, οι οποίες, πάντως, σε αρκετές περιπτώσεις είχαν ήδη δρομολογηθεί, αλλά επιταχύνθηκαν από την υγειονομική κρίση.

Πλέον, οι τεχνολογικές προσαρμογές, με στόχο την εξ αποστάσεως λειτουργία και την ενδυνάμωση των εναλλακτικών καναλιών εξυπηρέτησης, διαμορφώνουν τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων μοντέλων λειτουργίας, που απαντούν στις συνήθειες και ανάγκες των πελατών. Ήδη, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα καλείται να δώσει έμφαση στην αυτοματοποίηση των λειτουργιών, στη δημιουργία ευέλικτων δομών λειτουργίας, στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του προσωπικού και στον ανασχεδιασμό των προϊόντων.

“Ο συνδυασμός των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων και η άνοδος των αποκλειστικά ψηφιακών παικτών θα οδηγήσει όλο το εύρος των προϊοντικών χαρτοφυλακίων σε στενότερα περιθώρια, εντείνοντας την ανάγκη ταχείας ψηφιοποίησης, βελτίωσης ωφελειών κόστους  και καταγραφής πραγματικού οφέλους στην παραγωγικότητα”, αναφέρει η έκθεση της PwC.

 

Ψηφιακοί παίκτες

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η άνοδος των εναλλακτικών παρόχων κεφαλαίων και ο αντίκτυπος του COVID-19 σε παραδοσιακούς δανειστές έχει φέρει στο προσκήνιο τη μελλοντική εξέλιξη των διαφόρων μοντέλων χρηματοδότησης. Για τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η αλλαγή αυτή έχει σημαντική επίδραση στο επιχειρηματικό τους μοντέλο και στην κερδοφορία τους.

“Οι τράπεζες θα χρειαστεί να σκεφτούν γρήγορα εναλλακτικούς τρόπους, ώστε να συμμετέχουν στην αλυσίδα αξίας, καθώς ο κλάδος πραγματοποιεί τη μετάβαση προς ένα μοντέλο που βασίζεται σε πλατφόρμες”, διαπιστώνουν οι αναλυτές.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη μετά-COVID-19 εποχή αναμένεται να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις από μη τραπεζικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, η έκθεση προβλέπει την ενίσχυση του ρόλου των εναλλακτικών παρόχων κεφαλαίων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε σχέση με την παραδοσιακή τράπεζα και τη βασική της λειτουργία παροχής χρηματοδότησης και κεφαλαίων.

Όπως αναφέρει η PwC, το 2019, οι εναλλακτικοί πάροχοι κεφαλαίων - μεταξύ των οποίων τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία - δάνεισαν $41 τρισ., σε σύγκριση με $38 τρισ. που δάνεισαν οι παραδοσιακοί δανειστές. Συγκεκριμένα, η ανάλυση της PwC δείχνει ότι σημειώθηκε ουσιαστική αύξηση του ιδιωτικού χρέους, γεγονός που καθιστά τα μη τραπεζικά ιδρύματα ως βασική εναλλακτική. Από το 2010, το CAGR του ιδιωτικού χρέους έχει αυξηθεί κατά 11%.

Για τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η άνοδος των εναλλακτικών παρόχων φέρνει στην επιφάνεια ερωτήματα σχετικά με το ρόλο μιας τράπεζας ως πάροχος κεφαλαίου. Για τους ασφαλιστές και τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και πλούτου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη, οι προκλήσεις φαντάζουν εξίσου δύσκολες.

 

(Πηγή: Περιοδικό ΣΕΠΕ - τεύχος 14/10/2020)

Powered by Bullraider.com
Η Ευρώπη θέλει να μειώσει τις διεθνείς εξαρτήσεις ...
11 May 2021 13:19 - Παναγιώτης Φουντόπουλος

Η Ευρώπη θέλει να μειώσει τις διεθνείς εξαρτήσεις σε θέματα τεχνολογίας Αυξημένη εξάρτηση από διεθνείς παίκτες έχει η Ευρώπη σε μια σειρά κρίσιμων τεχνολογικών κλάδων, όπως οι ημιαγωγοί και το cloud. Με αυτό το δεδομένο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει δράση, ώστε να αποκτήσει αυτονομία σε κομβικές ψηφιακές τεχνολογίες και να μειώσει τις εξαρτήσεις της από ανταγωνιστικές αγορές, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Κίνα [ ... ]

Διαβάστε όλο το άρθρο
Νέους κανόνες για τη διακυβέρνηση των δεδομένων πρ...
01 Dec 2020 15:49 - Παναγιώτης Φουντόπουλος

Νέους κανόνες για τη διακυβέρνηση των δεδομένων προωθεί η Ε.Ε. Νέους κανόνες για τη διακυβέρνηση των δεδομένων προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο όγκος των δεδομένων, που παράγουν δημόσιοι φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες αυξάνεται συνεχώς και αναμένεται να πενταπλασιαστεί μεταξύ 2018 και 2025. Ο όγκος των δεδομένων που παράγουν δημόσιοι φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες θα πενταπλασιαστεί έως το 2025Για την καλύτερη [ ... ]

Διαβάστε όλο το άρθρο
Το μέλλον του κλάδου της ναυτιλίας είναι ψηφιακό...
01 Dec 2020 14:52 - Παναγιώτης Φουντόπουλος

Το μέλλον του κλάδου της ναυτιλίας είναι ψηφιακό Πρόκειται για έναν από τους πιο παραδοσιακούς κλάδους της οικονομίας. Ωστόσο, και το δικό του μέλλον περνάει μέσα από την τεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ο λόγος για τη Ναυτιλία, όπου, ωστόσο, ακόμα και σήμερα, η ψηφιοποίηση αντιμετωπίζεται περιστασιακά και χαρακτηρίζεται από έλλειψη μιας ολιστικής προσέγγισης ως προς τον μετασχηματισμό της. Ο ψ [ ... ]

Διαβάστε όλο το άρθρο
Other Articles
     

 

 

 

© 2013-2014 futurehome.gr - All Rights Reserved.