Το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει πρόσβαση σε 5G στα τέλη του 2020

Με ταχύτερους ρυθμούς από κάθε άλλη γενιά κινητής συνδεσιμότητας προχωρά η υλοποίηση του 5G. Μάλιστα, την υιοθέτηση της νέας γενιάς κινητών επικοινωνιών και την επέκταση της πληθυσμιακής της κάλυψης, παγκοσμίως, δεν φαίνεται να κάμπτει ούτε η πανδημία του COVID-19.

Το 2026, το 60% των κατοίκων της γης θα έχει πρόσβαση σε κάλυψη 5G, ενώ οι συνδρομές θα έχουν φτάσει τα 3,5 δισ.Ο ρυθμός εισαγωγής νέων λειτουργιών 5G αυξήθηκε το 2020 σε επίπεδο τόσο δικτύου όσο και συσκευών, παρά τις αβεβαιότητες, που προκάλεσε η υγειονομική κρίση. Σύμφωνα με την έκθεση Ericsson Mobility Report του Νοεμβρίου 2020, έως τα τέλη του 2020, πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι - ή ποσοστό 15% του παγκόσμιου πληθυσμού - θα ζουν σε περιοχές με κάλυψη 5G.

Εξίσου ταχεία αναμένεται να είναι και η συνέχεια: το 2026, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει πρόσβαση σε κάλυψη 5G. Οι δε συνδρομές 5G αναμένεται να έχουν φτάσει το 2026 τα 3,5 δισ.

Δηλαδή, έως το 2026, τέσσερις στις δέκα συνδρομές κινητής τηλεφωνίας θα είναι συνδρομές 5G. Θα παράγουν, μάλιστα, ποσοστό άνω του 50% της κίνησης δεδομένων σε δίκτυα κινητών επικοινωνιών εκείνη τη χρονική στιγμή.

Στο μεταξύ, έως τα τέλη του 2020, αναμένεται ότι θα υπάρχουν συνολικά 220 εκατ. συνδρομές 5G παγκοσμίως. Εξ αυτών τα 175 εκατ. - ποσοστό σχεδόν 80% - θα είναι στην Κίνα.

Η δυναμική της Κίνας

Μάλιστα, η Ericsson αναθεώρησε επί τα βελτίω την εκτίμησή της για τον αριθμό συνδρομών 5G στο τέλος του 2020, καθώς οι πάροχοι υπηρεσιών εξακολουθούν να αναπτύσσουν τα δίκτυα τους. Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ταχεία υιοθέτηση στην Κίνα, όπου καλύπτει ήδη το 11% των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας.

Οι κινητήριες δυνάμεις για τη ραγδαία ανάπτυξη του 5G επί κινεζικού εδάφους είναι η εστιασμένη εθνική στρατηγική, ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών. Επίσης, η διαθεσιμότητα όλο και πιο οικονομικά προσιτών smartphones 5G από διάφορους προμηθευτές.

“Τη φετινή χρονιά, η κοινωνία έκανε ένα μεγάλο άλμα προς την ψηφιοποίηση. Η πανδημία υπογράμμισε την επίδραση της συνδεσιμότητας στη ζωή μας και ενήργησε ως καταλύτης για ταχείες αλλαγές, κάτι το οποίο φαίνεται στην τελευταία έκδοση της έκθεσης Ericsson Mobility Report”, αναφέρει η Ericsson.

Καθυστερήσεις στην Ευρώπη

Η Ευρώπη θα ολοκληρώσει τη φετινή χρονιά με συνδρομές 5G, που θα αντιστοιχούν περίπου στο 1% των συνδρομών στην περιοχή. “Στη διάρκεια της χρονιάς, ορισμένες χώρες καθυστέρησαν τις δημοπρασίες φάσματος ραδιοσυχνοτήτων που απαιτούνται για την υποστήριξη της υλοποίησης του 5G”, αναφέρει η Ericsson.

Στο μεταξύ, στη Βόρεια Αμερική αναμένεται ότι, στο τέλος της χρονιάς, περίπου 4% των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας θα είναι συνδρομές 5G. Η εμπορική εκμετάλλευση προχωρά με ταχείς ρυθμούς και ως το τέλος του 2026, η Ericsson προβλέπει ότι το 80% των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας θα είναι 5G. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό σε οποιαδήποτε γεωγραφική περιοχή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Συσκευές

Ο ρυθμός εισαγωγής της λειτουργικότητας 5G New Radio (NR) αυξάνεται, με περισσότερα από 150 μοντέλα συσκευών 5G να έχουν διατεθεί στην αγορά. Πολλές συσκευές υποστηρίζουν τόσο τις τεχνολογίες αμφίδρομης επικοινωνίας 5G με διαίρεση συχνότητας (FDD), όσο και δυναμικής από κοινού χρήσης φάσματος (DSS).

Στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική έχουν, ήδη, εγκαινιαστεί τα πρώτα αυτόνομα δίκτυα 5G (standalone, SA), καθώς και οι πρώτες συσκευές με δυνατότητες συνάθροισης φορέων φάσματος NR.

Νέες περιπτώσεις χρήσης

Η έκθεση υπογραμμίζει, επίσης, τον λόγο για τον οποίο η επιτυχία του 5G δεν θα περιοριστεί αποκλειστικά σε επίπεδα κάλυψης ή αριθμού συνδρομητών. Η αξία του θα καθοριστεί και από τις νέες περιπτώσεις χρήσης και εφαρμογές, οι πρώτες από τις οποίες έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους.

Στα δίκτυα 5G θα εισαχθεί η έννοια της κρίσιμης συνδεσιμότητας για το Διαδίκτυο των Αντικειμένων (IoT), η οποία προορίζεται για εφαρμογές κρίσιμου χρόνου (time-critical), που απαιτούν παράδοση των δεδομένων μέσα σε ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα παροχής μιας ευρείας γκάμας υπηρεσιών κρίσιμου χρόνου σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και δημόσια ιδρύματα σε διάφορους κλάδους, τόσο με δημόσια, όσο και με αποκλειστικά δίκτυα 5G.

Το cloud gaming είναι μια ακόμα αναδυόμενη κατηγορία εφαρμογών. Οι δυνατότητες, που παρέχουν τα δίκτυα 5G και οι τεχνολογίες υπολογιστικής στα άκρα του δικτύου (edge computing), θα καταστήσουν δυνατές τις υπηρεσίες streaming παιχνιδιών σε smartphones. Μάλιστα, αυτό θα γίνει επιτυγχάνοντας ποιότητα εμπειρίας ανάλογη αυτής ενός υπολογιστή ή μιας κονσόλας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για καινοτόμα εμβυθιστικά (immersive) παιχνίδια, που βασίζονται στην κινητικότητα.

Προσφορά FWA  

Καθώς η πανδημία επιταχύνει την ψηφιοποίηση και αυξάνει τη σημασία για ταχεία και αξιόπιστη ευρυζωνική συνδεσιμότητα, οι αριθμός των παρόχων υπηρεσιών, που προσφέρουν σταθερή ασύρματη πρόσβαση, αυξάνεται συνεχώς. Σήμερα, περίπου τα δύο τρίτα των παρόχων υπηρεσιών, παγκοσμίως, προσφέρουν σταθερή ασύρματη πρόσβαση (Fixed Wireless Access, FWA).

Οι συνδέσεις FWA θα τριπλασιαστούν τουλάχιστον και στο τέλος του 2026, θα υπερβαίνουν τα 180 εκατ. Θα αντιστοιχούν δε στο ένα τέταρτο της κίνησης δεδομένων σε δίκτυα κινητών  επικοινωνιών.

 

(Πηγή: Περιοδικό ΣΕΠΕ - τεύχος 1 Δεκεμβρίου 2020) 

Powered by Bullraider.com
Η Ευρώπη θέλει να μειώσει τις διεθνείς εξαρτήσεις ...
11 May 2021 13:19 - Παναγιώτης Φουντόπουλος

Η Ευρώπη θέλει να μειώσει τις διεθνείς εξαρτήσεις σε θέματα τεχνολογίας Αυξημένη εξάρτηση από διεθνείς παίκτες έχει η Ευρώπη σε μια σειρά κρίσιμων τεχνολογικών κλάδων, όπως οι ημιαγωγοί και το cloud. Με αυτό το δεδομένο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει δράση, ώστε να αποκτήσει αυτονομία σε κομβικές ψηφιακές τεχνολογίες και να μειώσει τις εξαρτήσεις της από ανταγωνιστικές αγορές, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Κίνα [ ... ]

Διαβάστε όλο το άρθρο
Νέους κανόνες για τη διακυβέρνηση των δεδομένων πρ...
01 Dec 2020 15:49 - Παναγιώτης Φουντόπουλος

Νέους κανόνες για τη διακυβέρνηση των δεδομένων προωθεί η Ε.Ε. Νέους κανόνες για τη διακυβέρνηση των δεδομένων προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο όγκος των δεδομένων, που παράγουν δημόσιοι φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες αυξάνεται συνεχώς και αναμένεται να πενταπλασιαστεί μεταξύ 2018 και 2025. Ο όγκος των δεδομένων που παράγουν δημόσιοι φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες θα πενταπλασιαστεί έως το 2025Για την καλύτερη [ ... ]

Διαβάστε όλο το άρθρο
Το μέλλον του κλάδου της ναυτιλίας είναι ψηφιακό...
01 Dec 2020 14:52 - Παναγιώτης Φουντόπουλος

Το μέλλον του κλάδου της ναυτιλίας είναι ψηφιακό Πρόκειται για έναν από τους πιο παραδοσιακούς κλάδους της οικονομίας. Ωστόσο, και το δικό του μέλλον περνάει μέσα από την τεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ο λόγος για τη Ναυτιλία, όπου, ωστόσο, ακόμα και σήμερα, η ψηφιοποίηση αντιμετωπίζεται περιστασιακά και χαρακτηρίζεται από έλλειψη μιας ολιστικής προσέγγισης ως προς τον μετασχηματισμό της. Ο ψ [ ... ]

Διαβάστε όλο το άρθρο
Other Articles
     

 

 

 

© 2013-2014 futurehome.gr - All Rights Reserved.