Το 2016 είναι η χρονιά της καθιέρωσης του Internet of Things

Κομβική θέση στην επενδυτική ατζέντα των εταιρειών, σε παγκόσμιο επίπεδο, αποκτά σταδιακά το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και οι προηγμένες τεχνολογικές δυνατότητες που προσφέρει. Ενδεικτικό είναι ότι το 76% των εταιρειών θεωρεί το Internet of Things (IoT) “ζωτικής σημασίας” για τη μελλοντική επιτυχία. Και αυτό, καθώς εκτιμούν πως το IoT θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη μελλοντική τους εξέλιξη και επιτυχία.

Οι επενδύσεις στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων αντιπροσωπεύουν το 24% του μέσου προϋπολογισμού ΙΤ και έχουν ισοσκελιστεί με τις δαπάνες για cloud computing και data analyticsΤο 48% των εταιρειών, ήδη, το χρησιμοποιεί για να υποστηρίξει επιχειρησιακές αναδιοργανώσεις μεγάλης κλίμακας, ενώ μία στις τρεις στηρίζει ολόκληρη την λειτουργία της στο IoT.

Οι επιχειρήσεις τοποθετούν το IoT στην καρδιά της στρατηγικής τους και η δέσμευση αυτή αποδίδει. Το 63% των χρηστών δηλώνει πως έχουν διαπιστώσει σημαντική απόδοση της επένδυσης και κατά μέσον όρο, μετρά αύξηση κατά 20% σε βασικούς δείκτες απόδοσης, όπως έσοδα, κόστος και αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, ως αποτέλεσμα της χρήσης του IoT.

Σταδιακά το ΙοΤ καθιερώνεται, με τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε αυτό να επεκτείνουν την επενδυτική τους δραστηριότητα με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, το 89% των εταιρειών που επένδυσαν στο ΙοΤ, αύξησε την επένδυσή τους κατά τους 12 τελευταίους μήνες.

Την παραπάνω εικόνα αποτυπώνει η τέταρτη ετήσια Έκθεση - Βαρόμετρo για το Internet of Things της Vodafone, η οποία ιχνηλατεί το επιχειρηματικό κλίμα για την καινοτομία και τις επενδύσεις στο ΙοΤ. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 63% των εταιρειών που υιοθέτησαν το ΙοΤ διαπίστωσε σημαντική απόδοση της επένδυσης, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με περυσινή έρευνα (59%).

Προϋπολογισμός
Σύμφωνα με το Βαρόμετρο 2016 της Vodafone για το ΙοΤ, οι επενδύσεις στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων, πλέον, αντιπροσωπεύουν το 24% του μέσου προϋπολογισμού ΙΤ. Μάλιστα, έχουν πια ισοσκελιστεί με τις δαπάνες για το cloud computing και τα data analytics.

Η έκθεση, επίσης, έδειξε ότι οι τεχνολογίες του ΙοΤ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις καθιερωμένες επιχειρηματικές δραστηριότητες όλο και περισσότερων εταιρειών. Ειδικότερα, το 48% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα χρησιμοποιεί τεχνολογίες ΙοΤ για να υποστηρίξει τις επιχειρησιακές αναδιοργανώσεις μεγάλης κλίμακας , σε ποσοστό που φθάνει το 61% στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού.

Επιπλέον, το 52% των εταιρειών ηλεκτρονικών καταναλωτικών αγαθών, που συμμετείχαν στην έρευνα, χρησιμοποιεί τεχνολογίες ΙοΤ ως τη βάση για εφαρμογές νέας γενιάς στον τομέα του διασυνδεδεμένων νοικοκυριών.

Στο μεταξύ, το 46% του συνόλου των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι προτίθενται να αναπτύξουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες στον κλάδο ΙοΤ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

“Τα τρία τέταρτα των εταιρειών, που συμμετείχαν στην έρευνα, αναγνωρίζουν, πλέον, ότι το Internet of Things αποτελεί τη νέα βιομηχανική επανάσταση, που θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται και ζουν. Σχεδόν οι μισές από τις εταιρείες που ερωτήθηκαν και οι οποίες προέρχονται από πολλές χώρες και από διαφορετικούς τομείς της οικονομίας, είπαν ότι, ήδη, σχεδιάζουν να φέρουν τη διασυνδεδεμένη δικτυακή ευφυΐα σε εκατομμύρια συσκευές και διαδικασίες τα επόμενα δύο χρόνια”, σημείωσε σχολιάζοντας την έρευνα ο Διευθυντής του Vodafone Group για το Internet of Things, Erik Brenneis.

Η έρευνα
Το ΙοΤ ή αλλιώς Διαδίκτυο των Πραγμάτων, αποτελεί έναν όρο ο οποίος περιγράφει την εξέλιξη της νέας γενιάς συσκευών και διαδικασιών που χρησιμοποιούν διασυνδεδεμένα “έξυπνα” δίκτυα, προκειμένου να προσφέρουν.  Παραδείγματα εφαρμογών ΙοΤ περιλαμβάνουν αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, “έξυπνους” μετρητές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και απομακρυσμένης παρακολούθησης οικιακών και βιομηχανικών χώρων.

Στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Circle Research τον Απρίλιο και Μάιο του 2016, συμμετείχαν περισσότερες από 1.096 επιχειρήσεις από την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, τη Γερμανία, την Ινδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, τη Νότια Αφρική, τη Νότια Κορέα, την Ισπανία, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

 

(Πηγή: Περιοδικό ΣΕΠΕ - τεύχος 15/9/2016)

Powered by Bullraider.com
Η Ευρώπη θέλει να μειώσει τις διεθνείς εξαρτήσεις ...
11 Μαϊ 2021 13:19 - Παναγιώτης Φουντόπουλος

Η Ευρώπη θέλει να μειώσει τις διεθνείς εξαρτήσεις σε θέματα τεχνολογίας Αυξημένη εξάρτηση από διεθνείς παίκτες έχει η Ευρώπη σε μια σειρά κρίσιμων τεχνολογικών κλάδων, όπως οι ημιαγωγοί και το cloud. Με αυτό το δεδομένο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει δράση, ώστε να αποκτήσει αυτονομία σε κομβικές ψηφιακές τεχνολογίες και να μειώσει τις εξαρτήσεις της από ανταγωνιστικές αγορές, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Κίνα [ ... ]

Διαβάστε όλο το άρθρο
     

 

 

 

© 2013-2014 futurehome.gr - All Rights Reserved.