Νέα εποχή για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην Ε.Ε.

Ένα νέο κεφάλαιο στην προστασία των δεδομένων ανοίγει η Ε.Ε., σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το “νούμερο ένα” φόβο των Ευρωπαίων για το Διαδίκτυο, που δεν είναι άλλος από την παραβίαση και κατάχρηση προσωπικών του δεδομένων. Το φόβο αυτό, που λειτουργεί ως τροχοπέδη για την περαιτέρω αξιοποίηση του Διαδικτύου από πολίτες και επιχειρήσεις, προσπαθεί να κάμψει η Ε.Ε. με το νέο νομοθετικό “πακέτο” για την προστασία των δεδομένων.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τα προσωπικά δεδομένα - Διορία δύο ετών στα κράτη - μέλη για την ενσωμάτωση τουΧθες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο θεσμικό πλαίσιο (Κανονισμός και Οδηγία), με την ψήφο των Ευρωβουλευτών να κλείνει τη μακρά διαδρομή την αναθεώρηση των κανόνων προστασίας δεδομένων στην Ε.Ε., η οποία διήρκεσε πάνω από τέσσερα χρόνια. Η νομοθετική μεταρρύθμιση θα αντικαταστήσει την ισχύουσα Οδηγία για την προστασία των δεδομένων, η οποία χρονολογείται από το 1995, όταν το Διαδίκτυο ήταν ακόμη στα σπάργανα. Επιπλέον, ο νέος γενικός κανονισμός έχει σχεδιαστεί, ώστε να δώσει στους πολίτες μεγαλύτερο έλεγχο των προσωπικών τους στοιχείων στο νέο ψηφιακό τοπίο των “έξυπνων” κινητών τηλεφώνων, των μέσων κοινωνικών δικτύωσης και του internet banking.

“Στόχος είναι να δοθεί πάλι στους πολίτες ο έλεγχος της διαχείρισης των προσωπικών τους δεδομένων και να δημιουργηθεί ένα υψηλό πανευρωπαϊκό επίπεδο προστασίας των δεδομένων στη νέα ψηφιακή εποχή. Η μεταρρύθμιση προβλέπει, επίσης, τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων για τη χρήση δεδομένων από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές”, αναφέρει σχετικά η Επιτροπή. 

Εφαρμογή Ο Κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες μετά από τη δημοσίευση του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., ενώ οι διατάξεις του θα είναι άμεσα εφαρμόσιμες σε όλα τα κράτη - μέλη δύο έτη μετά την ημερομηνία αυτή. Σε ό,τι αφορά την Οδηγία, τα κράτη - μέλη θα έχουν στη διάθεση τους περιθώριο δύο ετών για να μεταφέρουν τις διατάξεις της στο εθνικό τους δίκαιο.

Με δεδομένο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία έχουν ειδικό καθεστώς, όσον αφορά τη νομοθεσία για ζητήματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, οι διατάξεις της Οδηγίας θα εφαρμόζονται σε αυτές τις χώρες μόνο σε περιορισμένο βαθμό. 

Επιπλέον, η Δανία, η οποία τελεί, επίσης, υπό ειδικό καθεστώς, θα αποφασίσει εντός έξι μηνών, μετά από την τελική έγκριση της Οδηγίας, εάν επιθυμεί να την εφαρμόσει μεταφέροντας τις διατάξεις της στο εθνικό της δίκαιο.

Πρόστιμα Οι νέος ευρωπαϊκός Κανονισμός περιλαμβάνει διατάξεις, που αφορούν, μεταξύ άλλων, το λεγόμενο “δικαίωμα στη λήθη”, στη βάση του οποίου το υποκείμενο των δεδομένων έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τον υπεύθυνο επεξεργασίας τη διαγραφή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η σαφής συγκατάθεση από το ενδιαφερόμενο πρόσωπο για την επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων, διασφαλίζεται το δικαίωμα του ατόμου να μεταφέρει τα δεδομένα του σε άλλο πάροχο υπηρεσιών, καθώς και το δικαίωμα να γνωρίζει κάθε άτομο πότε τα δεδομένα του έχουν παραβιαστεί (hacking).

Προβλέπεται, εξάλλου, αυστηρότερη εφαρμογή του νόμου και πρόστιμα στις επιχειρήσεις, που τον παραβιάζουν έως και 4% του συνολικού παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών (“τζίρος”) του  προηγούμενου οικονομικού έτους.

Το νομοθετικό πακέτο για την προστασία των δεδομένων περιλαμβάνει, επίσης, μια οδηγία σχετικά με τη διαβίβαση αυτών των δεδομένων στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Η οδηγία αφορά τη διασυνοριακή μεταφορά δεδομένων εντός της Ε.Ε. και για πρώτη φορά, θεσπίζει ελάχιστα πρότυπα για την επεξεργασία δεδομένων από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές στο εσωτερικό κάθε χώρας.

Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία αποσκοπεί στην προστασία των ατόμων, είτε αυτοί είναι θύματα ή μάρτυρες, είτε εγκληματίες, ορίζοντας σαφή δικαιώματα και περιορισμούς για τις διαβιβάσεις δεδομένων που στόχο έχουν την πρόληψη, διερεύνηση, ανίχνευση ή δίωξη ποινικών αδικημάτων ή την εκτέλεση ποινικών κυρώσεων. Ταυτόχρονα, θα διευκολύνει την ομαλή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών επιβολής του νόμου.

 

(Πηγή: Περιοδικό ΣΕΠΕ - τεύχος 15 Απριλίου 2016)

Powered by Bullraider.com
Η Ευρώπη θέλει να μειώσει τις διεθνείς εξαρτήσεις ...
11 Μαϊ 2021 13:19 - Παναγιώτης Φουντόπουλος

Η Ευρώπη θέλει να μειώσει τις διεθνείς εξαρτήσεις σε θέματα τεχνολογίας Αυξημένη εξάρτηση από διεθνείς παίκτες έχει η Ευρώπη σε μια σειρά κρίσιμων τεχνολογικών κλάδων, όπως οι ημιαγωγοί και το cloud. Με αυτό το δεδομένο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει δράση, ώστε να αποκτήσει αυτονομία σε κομβικές ψηφιακές τεχνολογίες και να μειώσει τις εξαρτήσεις της από ανταγωνιστικές αγορές, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Κίνα [ ... ]

Διαβάστε όλο το άρθρο
     

 

 

 

© 2013-2014 futurehome.gr - All Rights Reserved.