Η Ευρώπη θέλει να μειώσει τις διεθνείς εξαρτήσεις σε θέματα τεχνολογίας

Αυξημένη εξάρτηση από διεθνείς παίκτες έχει η Ευρώπη σε μια σειρά κρίσιμων τεχνολογικών κλάδων, όπως οι ημιαγωγοί και το cloud. Με αυτό το δεδομένο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει δράση, ώστε να αποκτήσει αυτονομία σε κομβικές ψηφιακές τεχνολογίες και να μειώσει τις εξαρτήσεις της από ανταγωνιστικές αγορές, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Κίνας. Μια εξάρτηση, που την περίοδο της πανδημίας του COVID-19, αποδείχτηκε ότι μπορεί να είναι καταστροφική για την οικονομία της Ευρώπης, αλλά και για την κοινωνική συνοχή.

Η Ε.Ε. προωθεί τη δημιουργία πανευρωπαϊκών συμμαχιών για τους επεξεργαστές, τους ημιαγωγούς, το cloud και το edge computingΗ επιδίωξη της ανεξαρτητοποίησης σε βασικούς βιομηχανικούς τομείς είναι εμφανής στην επικαιροποιημένη βιομηχανική στρατηγική, που ανακοίνωσε η Ένωση τις προηγούμενες ημέρες. Η νέα στρατηγική για τη βιομηχανία στοχεύει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ενιαίας αγοράς, που δοκιμάστηκε σοβαρά από τους περιορισμούς εφοδιασμού, το κλείσιμο των συνόρων και τον κατακερματισμό μετά την έξαρση της νόσου COVID-19.

Ειδικά στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, η Ευρώπη δείχνει αποφασισμένη να θωρακίσει την αυτονομία της με διάφορα μέσα. Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επικαιροποιημένη βιομηχανική στρατηγική της, προετοιμάζει ήδη το έδαφος για τη συγκρότηση πανευρωπαϊκών συμμαχιών σε κομβικούς τεχνολογικούς τομείς.

Η Επιτροπή προετοιμάζει τη δρομολόγηση της συμμαχίας για τους επεξεργαστές και τις τεχνολογίες ημιαγωγών και της συμμαχίας για τα βιομηχανικά δεδομένα, την υπολογιστική παρυφών (edge computing) και το cloud. Ταυτόχρονα, εξετάζει το ενδεχόμενο προετοιμασίας μιας συμμαχίας για τους εκτοξευτές, καθώς και για αεροπορία μηδενικών εκπομπών.

  

Περί εξάρτησης

“Η Επιτροπή επικαιροποιεί την ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι βιομηχανικές φιλοδοξίες της, αφενός, λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις νέες συνθήκες μετά την κρίση της COVID-19 και αφετέρου, οδηγούν τον μετασχηματισμό προς μια πιο βιώσιμη, ψηφιακή, ανθεκτική και παγκοσμίως ανταγωνιστική οικονομία”, αναφέρει το κείμενο της βιομηχανικής στρατηγικής.

Η εξάρτηση της Ε.Ε. από διεθνείς ανταγωνιστές σε κρίσιμους βιομηχανικούς τομείς προκύπτει από αναλύσεις, που διενήργησε η Επιτροπή. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια εκ των αναλύσεων, προκύπτει ότι από τα 5.200 προϊόντα, που εισάγονται στην Ε.Ε. τα 137 (που αντιπροσωπεύουν το 6% της συνολικής αξίας εισαγωγών εμπορευμάτων της Ε.Ε.) αφορούν σε ευαίσθητα οικοσυστήματα από τα οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η Ένωση. Πρόκειται, κυρίως, για προϊόντα που απευθύνονται σε ενεργοβόρες βιομηχανίες (όπως οι πρώτες ύλες) και στα οικοσυστήματα υγείας (όπως φαρμακευτικά συστατικά), καθώς και σε άλλα προϊόντα, που σχετίζονται με τη στήριξη του πράσινου και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η Ένωση δεσμεύεται σε ένα δεύτερο στάδιο να δρομολογήσει την επανεξέταση των δυνητικών εξαρτήσεων σε άλλους βασικούς τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας και η κυβερνοασφάλεια.

“Καθώς εξερχόμαστε από την πανδημία Covid-19, η επικαιροποιημένη βιομηχανική στρατηγική μας, έχει ως στόχο να αξιοποιήσει τη θέση της Ευρώπης ως παγκόσμιου βιομηχανικού ηγέτη, προκειμένου να προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις ψηφιακές και τις πράσινες τεχνολογίες. Ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε αυτόνομα, όποτε πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από αθέμιτες πρακτικές και να προστατεύσουμε την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς”, σχολίασε σχετικά ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις.

 

(Πηγή: Περιοδικό ΣΕΠΕ - τεύχος 7 Μαΐου 2021)

Powered by Bullraider.com
Η Ευρώπη θέλει να μειώσει τις διεθνείς εξαρτήσεις ...
11 May 2021 13:19 - Παναγιώτης Φουντόπουλος

Η Ευρώπη θέλει να μειώσει τις διεθνείς εξαρτήσεις σε θέματα τεχνολογίας Αυξημένη εξάρτηση από διεθνείς παίκτες έχει η Ευρώπη σε μια σειρά κρίσιμων τεχνολογικών κλάδων, όπως οι ημιαγωγοί και το cloud. Με αυτό το δεδομένο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει δράση, ώστε να αποκτήσει αυτονομία σε κομβικές ψηφιακές τεχνολογίες και να μειώσει τις εξαρτήσεις της από ανταγωνιστικές αγορές, όπως αυτές των ΗΠΑ και της Κίνα [ ... ]

Διαβάστε όλο το άρθρο
Νέους κανόνες για τη διακυβέρνηση των δεδομένων πρ...
01 Dec 2020 15:49 - Παναγιώτης Φουντόπουλος

Νέους κανόνες για τη διακυβέρνηση των δεδομένων προωθεί η Ε.Ε. Νέους κανόνες για τη διακυβέρνηση των δεδομένων προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο όγκος των δεδομένων, που παράγουν δημόσιοι φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες αυξάνεται συνεχώς και αναμένεται να πενταπλασιαστεί μεταξύ 2018 και 2025. Ο όγκος των δεδομένων που παράγουν δημόσιοι φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες θα πενταπλασιαστεί έως το 2025Για την καλύτερη [ ... ]

Διαβάστε όλο το άρθρο
Το μέλλον του κλάδου της ναυτιλίας είναι ψηφιακό...
01 Dec 2020 14:52 - Παναγιώτης Φουντόπουλος

Το μέλλον του κλάδου της ναυτιλίας είναι ψηφιακό Πρόκειται για έναν από τους πιο παραδοσιακούς κλάδους της οικονομίας. Ωστόσο, και το δικό του μέλλον περνάει μέσα από την τεχνολογία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ο λόγος για τη Ναυτιλία, όπου, ωστόσο, ακόμα και σήμερα, η ψηφιοποίηση αντιμετωπίζεται περιστασιακά και χαρακτηρίζεται από έλλειψη μιας ολιστικής προσέγγισης ως προς τον μετασχηματισμό της. Ο ψ [ ... ]

Διαβάστε όλο το άρθρο
Other Articles
     

 

 

 

© 2013-2014 futurehome.gr - All Rights Reserved.